Doen is begrijpen! XperiLAB.be® maakt jongeren bewust van wetenschap. Om dit te doen gaat er niets boven een actieve persoonlijke benadering: doen is begrijpen! XperiLAB.be® biedt leerlingen en leerkrachten ook de mogelijkheid om tools te gebruiken die ze niet altijd in de klas hebben.
De vrachtwagen ontvouwt zich in een ruimte met 9 kleine laboratoria. Gedurende 90 minuten observeren, experimenteren en deduceren jonge wetenschappers, per twee of drie, in biologie, scheikunde, natuurkunde en technologie. Een interactief delen sluit de animatie.
XperiLAB.be® is een educatieve tool van het Instituut voor Natuurwetenschappen.
Dromen van vrede.
Onze klas deed terug mee aan een tekenwedstrijd van de Lions Club.
Concept
Een wereldwijde wedstrijd voor het tekenen van een poster over vrede, georganiseerd door Lions Clubs International.
Kinderen tussen 11 en 13 jaar maken elk een poster over het onderwerp: vrede.
Deze tekeningen werden gemaakt door onze klas!
In het kader van het traject 'Wereldburgerschap' brachten we op 20 april een bezoek aan de Dossinkazerne te Mechelen. We volgden er een workshop rond Simon Gronowski.
Een gids nam de leerlingen mee op pad en vertelde het verhaal van Holocaustoverlevende Simon Gronowski. De 11-jarige Simon kwam in 1943 in de Dossinkazerne in Mechelen terecht, maar wist uit een deportatietrein te ontsnappen.
‘Het verhaal van Simon’ bestond uit een voorbereidende les in de klas en een rondleiding in Kazerne Dossin. Wie was Simon? Waar woonde hij? Wat waren zijn hobby’s? Samen met een begeleider bezochten de leerlingen het museum en traden ze op interactieve wijze in de voetsporen van Simon. Thema’s als vrijheid, verzet, uitsluiting, discriminatie, het verleden en het heden kwamen aan bod.